Deel op facebook
Deel op X
Deel op facebook
Deel op X

Jullie bijdragen

Wateroverlast, droogte of waterkwaliteit. Wat kan ik als inwoner samen met anderen doen?

Los 'flessenhals'-knelpunten op
Op bepaalde punten ligt de Heulebeek tussen twee muren (vb. Bij ringshopping Heule-Kuurne). Bovenstrooms van dit punt heeft de beek meer ruimte en wordt dan plots tussen twee muren geperst. Dit heet een flessenhals en het principe is hetzelfde als een flessenhalspunt in het verkeer. Bij hoog water moet er een enorme hoeveelheid water plots door een heel smal stuk geperst worden, waardoor er een enorme druk ontstaat en het water heel hoog komt te staan (want: kan niet uitbreiden in breedte, dus dan maar in hoogte). Net zoals in het verkeer ontstaat net vóór het begin van de flessenhals een enorme ophoping van water, wat dan weer zorgt voor overstromen.
Katrijn D.
0 0
lees meer

Wateroverlast, droogte of waterkwaliteit. Wat kan de overheid doen?

Berkenlaan onderhoud van de beek:
Nu draaien de bewoners op voor fouten uit het verleden van de overheid. Men zou dat ook kunnen doen via de beek zelf. Nu worden de bewoners "lastig" gevallen en die moeten opdraaien voor de oorspronkelijke keuze
Idee uit mini heulebeekforum |.
0 0
lees meer

Wateroverlast, droogte of waterkwaliteit. Wat kan de overheid doen?

Focussen om gerichter resultaten te boeken
Recent is in de pers aangegeven dat water door te veel overheid is geregeld. Dringend focussen om gerichter resultaten te boeken naar beter en meer water.
Idee uit mini heulebeekforum |.
0 0
lees meer

Wateroverlast, droogte of waterkwaliteit. Wat kan de overheid doen?

Een belangrijke en effectieve bronmaatregel: water ophouden via grachtenstelsels
systematisch de gewone (baan)grachten 'verkameren' of vertrappen, hetgeen een vertraagde afvoer betekent met een betere infiltratie tot gevolg. Dit werkt ook goed bij hellingen. Baangrachten, maar ook alle andere grachten, spelen van oudsher een belangrijke rol inzake effectief waterbeheer. Baangrachten werden vroeger weleens ‘ingebuisd’ door plaatsgebrek binnen het openbaar domein. En grachten waren soms ook open riolen geworden. Dankzij de continue aanpak van de openbare rioleringen kunnen grachten weer ten volle hun rol waarmaken. En waar mogelijk kan men oude ‘ingebuisde’ of gedempte grachten terug openwerken. Bij gebrek aan ruimte voor een open gracht kan men fietspaden, voetwegen en parkeerstroken voorzien van infiltrerende RW-afvoer. Hierbij zijn geen dure en tijdrovende onteigeningen nodig. Een kanttekening is dat infiltratiebuizen geen vertraagde afvoer hebben en dat ze bij te diepe ligging voor ontwatering kunnen zorgen, wat natuurlijk niet te bedoeling is
Luc M.
0 0
lees meer

Wateroverlast, droogte of waterkwaliteit. Wat kan ik als inwoner zelf doen?

Ontharden van de tuinen
We zien vaak dat de tuinen (voor-, zij- en achtertuinen) te ‘verhard’ zijn. Door het ontharden van de tuinen kunnen we opnieuw meer hemelwater laten infiltreren in de grond om zo de grondwatertafel aan te vullen.
Kortrijk |.
0 0
lees meer

Wateroverlast, droogte of waterkwaliteit. Wat kan de overheid doen?

Creëren van optimaal habitat voor het onderwaterleven
Door het verbeteren van de waterkwaliteit is er steeds meer leven in de Heulebeek. Van kleine insecten tot vissen. Alleen is een betere waterkwaliteit niet het enige dat nodig is om een hoge biodiversiteit te verwezenleken. Belangrijke zaken die in acht genomen moeten worden zijn: 1) wegnemen van obstakels in de Heulebeek die migratie van allerlei dieren mogelijk maakt 2) zorgen dat het rivierprofiel mooi door het landschap kan meanderen zodat een variatie in stroming ontstaat, die op zich dan weer zal resulteren in verschillende types habitat (vb. traagstromende vs snelstromende stukken 3) (inheemse) waterplanten plaatsen, zowel oevervegetatie (vb. riet) als onderwatervegetatie (vb. hoornblad) Een hoge diversiteit is niet alleen noodzakelijk om een stabiel ecosysteem te creëren, ook zal dit zich positief terug vertalen naar de mensen. Vb. het inperken van een overlast aan muggen, wat vaak het geval is bij biologisch arme waterpartijen.
Pieterjan V.
0 0
lees meer
Ontdek ze allemaal
Meer nieuws en projecten

Doe de test

Kom te weten hoe groot jouw overstromingskans in Kortrijk, Kuurne, Ledegem, Moorslede, Wevelgem of Zonnebeke is en hoe de kans stijgt door de klimaatverandering.

Doe mee

Het traject

Vanaf 6 februari 2020 kan je meedenken over hoe we de problematiek rond wateroverlast, droogte en waterkwaliteit rond de Heulebeek verder kunnen terugdringen. Het resultaat wordt vastgelegd in een riviercontract voor het stroomgebied van de Heulebeek.