Deel op facebook
Deel op X
Deel op facebook
Deel op X

Jullie bijdragen

Wateroverlast, droogte of waterkwaliteit. Wat kan de overheid doen?

Overstromingszones aanleggen
Kies gebieden in het stroomgebied van de Heulebeek waar weinig mensen wonen en probeer daar graslanden vlak naast de heulebeek te verlagen, zodat bij hoge waterstanden de Heulebeek daar in de breedte kan uitbreiden zodat gebieden stroomafwaarts niet overstromen. Op die manier kan voorkomen worden dat huizen van mensen overstromen. Bij de keuze van de locatie moeten afwegingen rond schade worden gemaakt. Kies gebieden waarvan de (economische) schade duidelijk veel lager is dan de schade door overstromen van huizen. Dit gebied staat dan maar een aantal dagen per jaar blank.
Katrijn D.
0 0
lees meer

Wateroverlast, droogte of waterkwaliteit. Wat kan de overheid doen?

Een belangrijke en effectieve bronmaatregel: water ophouden via grachtenstelsels
systematisch de gewone (baan)grachten 'verkameren' of vertrappen, hetgeen een vertraagde afvoer betekent met een betere infiltratie tot gevolg. Dit werkt ook goed bij hellingen. Baangrachten, maar ook alle andere grachten, spelen van oudsher een belangrijke rol inzake effectief waterbeheer. Baangrachten werden vroeger weleens ‘ingebuisd’ door plaatsgebrek binnen het openbaar domein. En grachten waren soms ook open riolen geworden. Dankzij de continue aanpak van de openbare rioleringen kunnen grachten weer ten volle hun rol waarmaken. En waar mogelijk kan men oude ‘ingebuisde’ of gedempte grachten terug openwerken. Bij gebrek aan ruimte voor een open gracht kan men fietspaden, voetwegen en parkeerstroken voorzien van infiltrerende RW-afvoer. Hierbij zijn geen dure en tijdrovende onteigeningen nodig. Een kanttekening is dat infiltratiebuizen geen vertraagde afvoer hebben en dat ze bij te diepe ligging voor ontwatering kunnen zorgen, wat natuurlijk niet te bedoeling is
Luc M.
0 0
lees meer

Wateroverlast, droogte of waterkwaliteit. Wat kan de overheid doen?

campagne lanceren om Waterscans (-audits) bij bedrijven te promoten
Campagne lanceren om het belang van rationeel waterbeheer bij bedrijven te promoten. Er zijn reeds initiatieven die hier ondersteuning in bieden oa: -LED H2O waarbij gratis eerstelijnsadvies en een beperkte waterscan kan worden aangevraagd, -VLAIO KMO portefeuille (pijler advies, enz.. Dit moet wel gebeuren met adviesbureaus die geregistreerd zijn binnen de KMO-portefeuille als dienstverlener. Ook mag het advies niet gaan over zaken die verplichtend zijn voor het bedrijf bijv. in het kader van de milieuregelgeving. - enz. Vaak zijn deze ondersteunende maatregelen bij bedrijven niet of onvoldoende gekend. Dus enerzijds promotie, maar anderzijds ook blijven middelen ter beschikking stellen om bedrijven te stimuleren om op rationeel waterbeheer in te zetten. Binnen een waterscan (-audit): - nagaan brongerichte maatregelen - mogelijke alternatieve waterbronnen bekijken (afbouw leidingwater en grondwatergebruik) - hergebruik mogelijkheden in kaart brengen -...
Vlaams kenniscentrum water (vlakwa) -.
0 0
lees meer

Wateroverlast, droogte of waterkwaliteit. Wat kan de overheid doen?

Een eenvoudige en effectieve bronmaatregel: gebruik van infiltratiebuizen (IT-buizen)
RW-rioleringen (RWA) die worden uitgevoerd of gerenoveerd kan me uitwerken met infiltratiebuizen, ook op private eigendommen. Hierdoor wordt bij elke regenbui de grondwatertafel aangevuld samen met het vullen van RW-tanks. Met gewone buizen gaan de RW-tanks ook gevuld worden maar de overloop gaat naar de riolering en zo wordt waardevol regenwater onnodig afgevoerd in de openbare riolering. Nu nog bestaat 60% van het rioolwater uit regenwater. Dat willen we precies vermijden. Deze infiltratiebuizen mogen niet te diep liggen wegens gevaar op ontwatering, wat zeker moet vermeden worden. Als deze maatregelen zouden worden opgenomen in het hemelwaterplan van de gemeente(s) krijgt men gemakkelijker een positief saldo op het hemelwaterplan. Dit kan deels financieel terugkeren naar de meewerkende particulieren, bedrijven en landbouwers.
Luc M.
0 0
lees meer

Wateroverlast, droogte of waterkwaliteit. Wat kan de overheid doen?

Inzetten op projectkaders die innovatie en samenwerking stimuleren
Verder inzetten op projectkaders waar nieuwe samenwerkingsverbanden, innovaties, etc gedurende een bepaalde periode kunnen worden uitgetest. Dergelijke projectkaders zijn nodig om van te leren en zo de juiste beslissingen te nemen voor de toekomst. Een mooi voorbeeld van dergelijk projectkader waarbinnen 8 ambassadeursprojecten zijn goedgekeurd, is de Oproep Proeftuinen Droogte (2019).
Vlaams kenniscentrum water (vlakwa) -.
0 0
lees meer

Wateroverlast, droogte of waterkwaliteit. Wat kunnen bedrijven, verenigingen, organisaties… doen?

bedrijven die veel water verbruiken moeten zelf zuiveren en hergebruiken
Bedrijven zijn kapitaalkrachtig genoeg of zouden het moeten zijn om indien ze veel water gebruiken, een installatie te plaatsen om dit water te hergebruiken. Water is van iedereen en iedereen moet dit ter beschikking hebben voor een redelijke prijs, dit is een basisbehoefte. Bij extreem hoog watergebruik moet de prijs voor particulieren systematisch hoger worden per m3 verbruik. het zou niet slecht zijn als bedrijven in de mogelijkheid zouden zijn om water te bufferen of op te slaan ten voordele van de gemeenschap
Natuurpunt E.
0 0
lees meer
Ontdek ze allemaal
Meer nieuws en projecten

Doe de test

Kom te weten hoe groot jouw overstromingskans in Kortrijk, Kuurne, Ledegem, Moorslede, Wevelgem of Zonnebeke is en hoe de kans stijgt door de klimaatverandering.

Doe mee

Het traject

Vanaf 6 februari 2020 kan je meedenken over hoe we de problematiek rond wateroverlast, droogte en waterkwaliteit rond de Heulebeek verder kunnen terugdringen. Het resultaat wordt vastgelegd in een riviercontract voor het stroomgebied van de Heulebeek.