home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter

Wateroverlast, droogte of waterkwaliteit. Wat kan de overheid doen?

74
7

Deze ideeën werden reeds ingediend

Willekeurig Populair Recent
Toon opnieuw willekeurig 24 van de 74 bijdragen
Een belangrijke en effectieve bronmaatregel: water ophouden via grachtenstelsels
systematisch de gewone (baan)grachten 'verkameren' of vertrappen, hetgeen een vertraagde afvoer betekent met een betere infiltratie tot gevolg. Dit werkt ook goed bij hellingen. Baangrachten, maar ook alle andere grachten, spelen van oudsher een belangrijke rol inzake effectief waterbeheer. Baangrachten werden vroeger weleens ‘ingebuisd’ door plaatsgebrek binnen het openbaar domein. En grachten waren soms ook open riolen geworden. Dankzij de continue aanpak van de openbare rioleringen kunnen grachten weer ten volle hun rol waarmaken. En waar mogelijk kan men oude ‘ingebuisde’ of gedempte grachten terug openwerken. Bij gebrek aan ruimte voor een open gracht kan men fietspaden, voetwegen en parkeerstroken voorzien van infiltrerende RW-afvoer. Hierbij zijn geen dure en tijdrovende onteigeningen nodig. Een kanttekening is dat infiltratiebuizen geen vertraagde afvoer hebben en dat ze bij te diepe ligging voor ontwatering kunnen zorgen, wat natuurlijk niet te bedoeling is
Luc M.
0 0
lees meer
Meer zachte verbindingen tussen Kuurne en Leie (ook naar Heulebekebos)
Idee uit Heulebeekforum |.
0 0
lees meer
Maak geleidelijk oplopende oevers
De oevers van de Heulebeek zijn nu op de meeste plaatsen die ik ken heel steil en recht. Door de oeverzone te verbreden en de oever zelf minder steil te maken, zal er minder wateroverlast zijn. Bovendien houden veel dieren en planten van de plas-dras situatie die op die manier langs de oevers ontstaat. Het ondiepe deel zal een goede plek zijn voor veel vissoorten.
Katrijn D.
0 0
lees meer
Initiatieven ondersteunen en begeleiden
Meewerken aan gunstig vergunningenbeleid. Een beleid die goede initiatieven helpt en ondersteunt, zodat gunstige projecten omtrent waterbeheersing en droogte vlotter tot stand kunnen komen. Private initiatieven kunnen van bovenuit ook ondersteund worden.
Dries M.
0 0
lees meer
Uitbouw rioleringsstelsel
Verdere uitbouw rioleringsstelsel (centrale & decentrale aanpak). Het rioleringsstelsel dient verder versneld en volgens een vooropgestelde planning te worden uitgebouwd met het oog om zo veel mogelijk zuiver water ter plaatse te houden.
Idee uit projectgroep Heulebeek |.
0 1
lees meer
aangepast beheer
Door een gedifferentieerd beheer maaien en ruimen we minder grondig in natuur- en parkgebieden waardoor de waterloop daar wat ruwer wordt en er op deze locaties meer water in de vallei geborgen wordt. Hierdoor dalen de maximale waterpeilen in woon- en landbouwgebieden.
VMM |.
0 0
lees meer
Projecten opzetten & ondersteunen + Zorgen voor gunstig, vatbaar, uitvoerbaar kader
Idee uit mini Heulebeekforum |.
0 0
lees meer
Lozen van Hemelwater via een SMART net
Idee uit Heulebeekforum |.
0 1
lees meer
Projectkaders opzetten
cfr water-land-schappen financiële, fiscale steunmaatregelen
Idee uit mini Heulebeekforum |.
0 0
lees meer
Cascadevijvers in de bovenlopen: water én wandeling in natte en droge tijden
In de heuvelachtige bovenlopen van Heulebeek en Passendalebeek in Passendale, Zonnebeke, Moorslede en Beselare zijn veel valleitjes waar je water op kan houden mits het bouwen van dammen. Dit kunnen vijvers in cascade zijn. 's Winters kunnen ze overtollig water lang in de bovenloop houden, 's zomers kan de watervoorraad gebruikt worden voor landbouwdoeleinden. Tussendoor vullen ze het grondwater aan. Mits natuurvriendelijke oevers kunnen het leuke natuur- en wandelgebieden worden. Rietkragen kunnen het water ook verder zuiveren. De voorwaarde is wel dat de paar grote bedrijven die 'aan de bron' van beide beken veel afvalwater lozen, het water verder zuiveren dan vandaag het geval is. Anders zullen het levenloze vijvers met veel algenbloei worden. In de bovenloop van de Heulebeek was er minstens tot in de 18e eeuw een grote vijver, Loonsvijver genaamd. Die kan hersteld worden, dan heb je er nog een mooi verhaal bij.
Olivier D.
1 1
lees meer
Groen Lint
Dat toegankelijk is voor alle mensen met meer diversiteit
Idee uit Heulebeekforum |.
0 0
lees meer
campagne lanceren om Waterscans (-audits) bij bedrijven te promoten
Campagne lanceren om het belang van rationeel waterbeheer bij bedrijven te promoten. Er zijn reeds initiatieven die hier ondersteuning in bieden oa: -LED H2O waarbij gratis eerstelijnsadvies en een beperkte waterscan kan worden aangevraagd, -VLAIO KMO portefeuille (pijler advies, enz.. Dit moet wel gebeuren met adviesbureaus die geregistreerd zijn binnen de KMO-portefeuille als dienstverlener. Ook mag het advies niet gaan over zaken die verplichtend zijn voor het bedrijf bijv. in het kader van de milieuregelgeving. - enz. Vaak zijn deze ondersteunende maatregelen bij bedrijven niet of onvoldoende gekend. Dus enerzijds promotie, maar anderzijds ook blijven middelen ter beschikking stellen om bedrijven te stimuleren om op rationeel waterbeheer in te zetten. Binnen een waterscan (-audit): - nagaan brongerichte maatregelen - mogelijke alternatieve waterbronnen bekijken (afbouw leidingwater en grondwatergebruik) - hergebruik mogelijkheden in kaart brengen -...
Vlaams Kenniscentrum Water (Vlakwa) -.
0 0
lees meer
Aanleg wachtbekken, overstroombare weide in bovenloop
Landbouwer in Zonnebeke wil gerust samenwerken met de overheid om een bufferbekken tot overstroombare weides in te richten. Het mogelijke project wordt als positief beschouwd omdat wachtbekkens en andere watervertragende elementen best zoveel mogelijk opwaarts worden gebouwd.
jeroen c.
0 0
lees meer
Toegankelijk maken
Toegankelijk maken voor wandelaars, buggy's en rolstoelen
Idee uit Heulebeekforum |.
0 0
lees meer
Oeverzones aanleggen langs de Heulebeek
Decennialang heeft de mens waterlopen aangepast aan zijn eigen behoeften. Veel waterlopen zijn recht getrokken, verdiept, ingedijkt of opgestuwd. Dit werd bijvoorbeeld gedaan om valleigronden te draineren en overstromingen te vermijden. Vele waterlopen en valleien verloren zo hun natuurlijke karakter. Waar mogelijk proberen we deze natuurlijke toestand te herstellen en zo de watergebonden natuur meer kansen te bieden. -Ze vormen voor dier en plant een natuurlijke verbinding tussen water en land; -Ze voorkomen dat meststoffen, pesticiden en landbouwgrond rechtstreeks in de waterloop belanden; -Ze versterken de oever op een natuurlijke manier; -Ze brengen hengelaars en wandelaars bovendien dichter bij de rivier.
VMM |.
0 0
lees meer
Meer aandacht voor het lozen van bemalingswater (bouwwerven)
Bronbemaling verlaagt het grondwaterniveau. Deze ingreep kan een negatieve impact hebben op fauna en flora en/of grondstabiliteit van de omgeving beïnvloeden, met soms grondverzakkingen tot gevolg. Bij het kunstmatig verlagen van de grondwaterspiegel via een bronbemaling, ben je verplicht het opgepompte grondwater te laten infiltreren buiten de onttrekkingszone of te lozen op een riool voor regenwaterafvoer. Zo kan dit water terug de natuur in. Als deze opties technisch niet mogelijk zijn, mag je het opgepompte water lozen op de openbare riolering. Hier moet je wel rekening houden met een kritische waarde van 10m³/u. Zolang dit debiet niet overschreden wordt, is een lozing op de riolering toegestaan. (bron: Aquafin) Zeker nu we vaker met langdurende periodes van droogte geconfronteerd worden. Lijkt het aan de orde om zeker tijdens deze periodes nuttige toepassingen voor het beschikbare water op te leggen. Eventueel ook meer toezicht op de mogelijkheid tot infiltratie.
Vlaams Kenniscentrum Water (Vlakwa) -.
0 0
lees meer
Sensibiliseren
o Een informatiegids of folder opstellen waar de aandachtspunten zijn in opgenomen voor afvoer van hemelwater en afvalwater + belang infiltratie & buffering + opsomming subsidiemogelijkheden. o Zichtbaar maken op het terrein van bestaande problematieken
Idee uit projectgroep Heulebeek |.
0 0
lees meer
Niet te lang dralen om projecten op te starten
Idee uit mini Heulebeekforum |.
0 0
lees meer
Berkenlaan onderhoud van de beek:
Nu draaien de bewoners op voor fouten uit het verleden van de overheid. Men zou dat ook kunnen doen via de beek zelf. Nu worden de bewoners "lastig" gevallen en die moeten opdraaien voor de oorspronkelijke keuze
Idee uit mini Heulebeekforum |.
0 0
lees meer
Meer respect voor open en groene zones in de ruimtelijke ordening
Idee uit Heulebeekforum |.
0 0
lees meer
Ondersteunende rol bij projecten
Gisteren was er nog een bedrijf dat aangaf dat er meer ondersteuning zou kunnen komen vanuit overheden.
Idee uit mini Heulebeekforum |.
0 0
lees meer
Aanleggen van een winterbed in Moorsele
Nabij de Berkenlaan in Moorsele is de Heulebeek ingesloten door private tuinen over een afstand van 300m. Hierdoor is de erfdienstbaarheidstrook voorzien voor het onderhoud van de waterloop niet toegankelijk en is dit traject moeilijk en duur om te onderhouden. Bovendien is er een overstromingsrisico van woningen in de Berkenlaan. VMM wenst samen met de gemeente en de bewoners dit probleem aan te pakken in een gedragen project die een vervolg zou kunnen zijn op het Groen lint door Moorsele.
VMM |.
0 0
lees meer
Inzetten op innovatieve filters die stikstof en fosfor opvangen
Inzetten op innovatieve filters die stikstof en fosfor opvangen vooraleer het in rivieren en beken terecht komt. Hier kan geleerd worden uit het NuReDrain project - https://www.vlakwa.be/projecten/demonstratieprojecten/lopende-projecten/nuredrain/,
Vlaams Kenniscentrum Water (Vlakwa) -.
0 0
lees meer
Openleggen van ingekokerde trajecten van de Heulebeek
In het centrum van Gullegem is de Heulebeek ingekokerd. Een koker is duur in onderhoud en dit traject heeft geen zelfzuiverend vermogen of belevingswaarde. Ingekokerde trajecten moeten op termijn zoveel mogelijk terug opengelegd worden zodat de Heulebeek zijn plaats en respect terugkrijgt die hij verdient.
VMM |.
0 0
lees meer
Toon opnieuw willekeurig 24 van de 74 bijdragen